Faceți căutări pe acest blog

joi, 1 decembrie 2011

La multi ani Romania si din partea mea,a noastra!








Cu ocazia zile de 1 Decembrie impreuna cu clasa a V-a B si doamnei diriginte, Iurascu Gabriela, am propus o serbare prin care sa ne manifestam si noi bucuria  de a fi roman, mandri de noi si de ceea ce ne inconjoara, de ceea ce stim sa facem.Au pregatit un mic recital de poezii si cantece patriotice prin care si-au manifestat dragostea si iubirea fata de tot ceea ce inseamna ROMANIA!Activitatea a fost desfurata pe data de 30.11.2011 de ziua Sf.Andrei.

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Concurs de poezii- Poeziile toamnei



Minunatii copii au pregatit o serie de poezii prin care ca evidentieze frumusetea toemnei, bogatiile acesteia si cat de minunat este acest anotimp.

A cazut intaia bruma
                               de Niculina Muresan
A cazut intaia bruma
Si-au ramas copacii goi.
Toamna trena si-o aduna -
Vrea sa plece de la noi.

Pleaca toamna, iarna vine!
Nu-i nimic, ne pare bine.
Peste frunze vor cadea
Fulgii albi, fulgii de nea.

Crizantemele-s brumate,
Toate florile-nghetate,
Dimineata-i ceata, rece,
Vine iarna, toamna trece.

Si padurea-i suparata -
Si-a pierdut podoaba toata.
Cantaretii ii plecara,
Vor veni la primavara.

Anotimp de bucurii!

Ce e toamna, dragi copii?
Anotimp de bucurii!

Frunzele se sfatuiesc
Ce culori se potrivesc.
Unele rosesc mirate,
Altele-s galbui, patate.
Aramii si visatoare,
Se astern pe-alei, covoare!

Mere-mbujorate, fine
Stau in cosurile pline!
N-am uitat ca in panere
Avem struguri, nuci si pere!

Toamna ninge? Toamna ploua?
Cate-un pic din amandoua!
Si noi toti ii spunem iara:
Zana buna din camara!
Belsugul tarii
            de A.Ciurigu

S-au dus demult si ultimii cocori…
Din cerul sur, impovarat de nori,
Lumina ploii luneca pe geamuri –
Sunt tot mai goale vestedele ramuri.

Nu va-ntristati copii ca-i toamna rece,
Iar vantul umed suiera cand trece,
Caci ploaia asta mohorata, maine,
Va rade-n rosii si-n gutui, si-n paine.


       Frunza
-Frunza galbena uscata,
De ce esti tu suparata
Si stai sus pe ramurea
Singurica, singurea?

-Cum sa nu fiu amarata,
Daca toamna cea urata
Imi da ploaie si-mi da vant
Si ma culca la pamant?

duminică, 31 iulie 2011

Dragi copilasi va anunt ca mai am o saptamana de concediu si dupa ne putem revedea veseli si cu noi povesti din vacanta de vara!Va doresc vacanta placuta si va astept!

duminică, 5 iunie 2011

Suflet curat de copil












O zi importanta pentru toti copiii nostri-1Iunie,o zi in care fiecare este sarbatorit, indiferen de varsta, etnie,fiecare are in adancul sufletului o vesnica varsta a copilariei.Pentru astfel de zi am luat initiativa ca impreuna cu profesorul clasei a IV-a, Viorel Chiriac de  a organiza o serbare cu tema acestei zile frumoase.Am avut parte de un program plin de poezii, cantece despre minunata varsta a copilariei.Chiar daca a fost o serbare organizata pentru ei si de catre ei, au fost si un pic suparati pentru ca momentele frumoase petrecute alaturi de cel care i-au ajutat sa scrie, sa citeasca, luau sfarsit, facand trecerea spre alta etapa a varstei lor.La multi ani tuturor copiilior!
La aceasa activitate au participat 20 de copilasi.Activitatea a  avut loc pe data de 1 iunie 2011.

Și ei sunt oameni!

Una din cele 9 sate ale comunei noastre, Zece Prăjini.
Datorită proiectelor și temelor pe care le-am accesat și propus am reușit să le câștig atenția rromilor din acest sat și încrederea de a participa și de a ne dovedi tuturor că și ei sunt creativi, au inițiativă, sunt dispuși să învețe de la ceilalți și uneori de a ne învăța ei pe noi ce este simplitatea.O primă întrebare care i s-a adresat unei dinte participante a fost aceea de a spune câteva cuvinte desprea ea; nu au fost multe, a fost unul singur-sunt o fata simplă.Un alt lucru care l-am învățat de la ei a fost și respectul care îl au ei pentru muzică și instrumente; pentru mulți dintre ei cântatul la un instrument și muzica în general este o sursă de venit.După cum am mai spus am reușit să îi determin să participe în cadrul proiectului Povestea mea, succesul nostru (s-a desfășurat în perioada 22 ianuarie 2010 – 21 noiembrie 2010) acești copii minunați, foarte inteligenți, creativi, care au dat dovadă de foarte multă seriozitate acestor teme, subiecte de discutat și din care să învețe și de ce nu să le și utilizeze.Un alt lucru pe care l-am reușit a fost acela de ai atrage să vină la bibliotecă, să vina și să citească; să participe la activitățile pe care le-am propus-icoanele pe diferite obiecte, concursul de spus povești, desenele pe diferite teme.Mai nou i-am determinat să vină la bibliotecă să utilizeze și calculatorul, internetul, oferindu-le ori de câte ori au nevoie de mine.Numarul lor in cadrul concursurilor, activităților și proiectelor a fost de 10-15 copii.Activitățile au avut loc la bibliotecă, la Iași unde le-au fost înmânate diplomele de participare, iar la sfârșitul priectului au putut merge în tabără.(20 mai 2011).



sâmbătă, 30 aprilie 2011

Joia verde sau Pastele rromilor (Sat Zece Prajini, com. Dagata, Jud Iasi)







Timp de doua zile ( joi si vineri dupa Paste) tinerii din comuna noastra si din alte sate, dar mai ales cei din satul Zece Prajini serbeaza Joia verde, o sarbatoare unde se sarbatoreste, se danseaza si unde muzica are un rol important.Famfarele din satul Zece Prajini binedispun  tinerii si pe cei care apreciaza muzica.Felicit acesti cetateni care au reusit sa pastreza atatea generatii aceasta sarbatoare.
Va asteptam cu drag in comuna la noi sa va binedispuneti alaturi de noi!

O ALTĂ POVESTE

      În fiecare an , primăvara, când natura abia se trezeşte la viaţă ne pregătim pentru noaptea magică în care  ascultăm pioşi clopotele Învierii.Traim placerea de a pregati ouale de Pasti , bucuria de a le vedea cum stralucesc in lumina diminetii pe masa incarcata de bucate.Ele sunt un simbol de bunavestire , de purificare, de regenerare si innobilate a vietii, un simbol al unui nou inceput si al biruintei asupra mortii.In aceste zile oamenii se simt mai apropiati, dau uitarii momente intunecate ale traiului pentru a-si vesti unul altuia:
"Hristos a inviat!- Adevarat a inviat!"
 O comunicare generala se stabileste intre nivele cosmice: Portile Raiului stau deschise de la Pasti pana la Rusalii.Oualele rosii parcurg tot acest spatiu patruzandu-l de vigoarea actului sacru;sunt puse la icoana ,sunt impartte pentru pomenirea celor adormiti;ii aduna laolalta pe cei vii.Exista taraditia ca ciocnind oau rosii oamenii care se iubesc se pot intlni pe lumea cealalta.

Datina de a inrosi , de a " incondeia" sau decora ouale de Pasti se pierde in negura vremurilor.Specific crestinilor este insa gestul de a darui , pe care-l regasim si in traditia veche romaneasca exprimata de obiceiuri , de legende si de folclor in care ouale rosii au devenit insusi semnul satbatorii pascale.

vineri, 29 aprilie 2011

Izvorul Tămăduirii-Hramul Bisericii noastre

Hristis a înviat!
"Hristos Mântuitoeul din morţi a înviat
Şi fruntea-I ca un soare
Lucind peste popoare,
Flori de nemuritoare în lume.a.mprăştiat.

Hristos, Zeul credinţei, iaşit-a din mormânt
Si-a Sa reînviere
Ne-arată că nu piere
Dreptate şi credinţă şi adevăr sfânt.

Hristos e viu.Ca Dânsul ,o! voi ce sunteţi
În lanţuri de robie,
curând la viaţă vie
Din umbră trist-a morţii veti fi cu toţi ieşiţi."( Vasile Alescandri)









 Sfinţii Părinţi despre Paşti:
"Hristos învie din morti, să înviem şi noi înpreună cu El! Hristos se întoarce iarăşi la vechea Lui mărire, să ne ăntoarcem şi noi acasă! Hristos iese din mormânt, să ne eliberăm şi noi de legăturile păcatului! Porţile iadului se deschid, moartea e biruită, Adam cel de temut se lepădă şi în locu lui cel nou se împlineşte.Iar dacă în Hristos toată făptura se înnoieşte , atunci înnoiţi-vă şi voi toţi."
 
 
 
 
                Vineri, in Saptamana Luminata, ortodoxia sarbatoreste Izvorul Tamaduirii, un mare praznic ce dateaza din a doua jumatate a primului mileniu crestin. Se face referire la o vindecare minunata a unui orb ce si-a recapatat vederea dupa ce si-a udat fata cu apa unui izvor situat intr-o padure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidita din ordin imparatesc pe locul unde era situat acel izvor a primit hramul "Izvorul Tamaduirii".
La sarbatoarea de astazi mergem cu gandul si cu inima mai ales spre Maica Domului, cea care s-a dovedit izvor al dumnezeirii, prin nasterea Mantuitorului.
In toate bisericile si manastirile, dupa Sfanta Liturghie, se savarseste slujba de sfintire a apei (aghiasma mica), dupa o randuiala adecvata Saptamanii Luminate.
Hristos Cel inviat, Izvor nesecat de daruri pentru noi, sa fie pururi in mijlocul nostru. Amin.