Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 30 aprilie 2011

Joia verde sau Pastele rromilor (Sat Zece Prajini, com. Dagata, Jud Iasi)







Timp de doua zile ( joi si vineri dupa Paste) tinerii din comuna noastra si din alte sate, dar mai ales cei din satul Zece Prajini serbeaza Joia verde, o sarbatoare unde se sarbatoreste, se danseaza si unde muzica are un rol important.Famfarele din satul Zece Prajini binedispun  tinerii si pe cei care apreciaza muzica.Felicit acesti cetateni care au reusit sa pastreza atatea generatii aceasta sarbatoare.
Va asteptam cu drag in comuna la noi sa va binedispuneti alaturi de noi!

O ALTĂ POVESTE

      În fiecare an , primăvara, când natura abia se trezeşte la viaţă ne pregătim pentru noaptea magică în care  ascultăm pioşi clopotele Învierii.Traim placerea de a pregati ouale de Pasti , bucuria de a le vedea cum stralucesc in lumina diminetii pe masa incarcata de bucate.Ele sunt un simbol de bunavestire , de purificare, de regenerare si innobilate a vietii, un simbol al unui nou inceput si al biruintei asupra mortii.In aceste zile oamenii se simt mai apropiati, dau uitarii momente intunecate ale traiului pentru a-si vesti unul altuia:
"Hristos a inviat!- Adevarat a inviat!"
 O comunicare generala se stabileste intre nivele cosmice: Portile Raiului stau deschise de la Pasti pana la Rusalii.Oualele rosii parcurg tot acest spatiu patruzandu-l de vigoarea actului sacru;sunt puse la icoana ,sunt impartte pentru pomenirea celor adormiti;ii aduna laolalta pe cei vii.Exista taraditia ca ciocnind oau rosii oamenii care se iubesc se pot intlni pe lumea cealalta.

Datina de a inrosi , de a " incondeia" sau decora ouale de Pasti se pierde in negura vremurilor.Specific crestinilor este insa gestul de a darui , pe care-l regasim si in traditia veche romaneasca exprimata de obiceiuri , de legende si de folclor in care ouale rosii au devenit insusi semnul satbatorii pascale.

vineri, 29 aprilie 2011

Izvorul Tămăduirii-Hramul Bisericii noastre

Hristis a înviat!
"Hristos Mântuitoeul din morţi a înviat
Şi fruntea-I ca un soare
Lucind peste popoare,
Flori de nemuritoare în lume.a.mprăştiat.

Hristos, Zeul credinţei, iaşit-a din mormânt
Si-a Sa reînviere
Ne-arată că nu piere
Dreptate şi credinţă şi adevăr sfânt.

Hristos e viu.Ca Dânsul ,o! voi ce sunteţi
În lanţuri de robie,
curând la viaţă vie
Din umbră trist-a morţii veti fi cu toţi ieşiţi."( Vasile Alescandri)









 Sfinţii Părinţi despre Paşti:
"Hristos învie din morti, să înviem şi noi înpreună cu El! Hristos se întoarce iarăşi la vechea Lui mărire, să ne ăntoarcem şi noi acasă! Hristos iese din mormânt, să ne eliberăm şi noi de legăturile păcatului! Porţile iadului se deschid, moartea e biruită, Adam cel de temut se lepădă şi în locu lui cel nou se împlineşte.Iar dacă în Hristos toată făptura se înnoieşte , atunci înnoiţi-vă şi voi toţi."
 
 
 
 
                Vineri, in Saptamana Luminata, ortodoxia sarbatoreste Izvorul Tamaduirii, un mare praznic ce dateaza din a doua jumatate a primului mileniu crestin. Se face referire la o vindecare minunata a unui orb ce si-a recapatat vederea dupa ce si-a udat fata cu apa unui izvor situat intr-o padure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidita din ordin imparatesc pe locul unde era situat acel izvor a primit hramul "Izvorul Tamaduirii".
La sarbatoarea de astazi mergem cu gandul si cu inima mai ales spre Maica Domului, cea care s-a dovedit izvor al dumnezeirii, prin nasterea Mantuitorului.
In toate bisericile si manastirile, dupa Sfanta Liturghie, se savarseste slujba de sfintire a apei (aghiasma mica), dupa o randuiala adecvata Saptamanii Luminate.
Hristos Cel inviat, Izvor nesecat de daruri pentru noi, sa fie pururi in mijlocul nostru. Amin.

duminică, 17 aprilie 2011

Concurs de icoane pe piatra,stigla si lemn

Icoana-Marturie despre intruparea Mantuitorului.








Cu ocazia Floriilor am organizat impreuna cu prichindeii mei inventivi un concurs cu cele mai frumoase icoane pe sticla,lemn si piarta.Am dat dovada de seriozitate si multa inventivitate,dar mai ales importanta realizarii icoanelor.Sunt foarte norocoasa cu astfel de prichindei pe langa mine.Sper sa va placa ceea ce au realizat ei!Activitatea a fost finalizata pe data de 15.04.2011.Au participat 30 de copilasi.

sâmbătă, 2 aprilie 2011

Donatii de carte


Sunt norocoasa si va spun si de ce! O parte din prietenii si cititorii mei m-au oferit o parte din biblioteca lor cu scopul de a le oferi si altora ocazia de a cunoaste si de a le citi.Unul dintre ei este Pasaniuc Viorel, consilier si citiror al biblotecii.Donatia a fost facuta pe data de 30.03.2011.